IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна работа по общ стандарт за зареждане на електромобилите

Японските производители се обединиха в сегмента, търсят и чуждестранни партньори

18:57 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Електромобилът на Nissan "Leaf". Снимка: Nissan
Електромобилът на Nissan "Leaf". Снимка: Nissan

Четири японски автомобилни производителя и местна електрическа компания започнаха в понеделник съвместна работа за стандартизация на зареждането на батериите на електрическите автомобили, предаде АФП.

Toyota, Nissan, Mitsubishi Motors и Fuji Heavy Industries (производител на Subaru) създадоха обща асоциация с Tokyo Electric Power (Tepco), като целта им е да уеднаквят различните в момента начини на зареждане за всяка отделна марка.

„За да популяризираме електрическите автомобили, трябва да стандартизираме инфраструктурата за презареждане”, коментира Цунехиса Кацамата, изпълнителен директор на Tepco, чиято група е най-голямата в енергийния сектор в Япония и се нарежда на четвърто място в световен мащаб.

Компаниите искат да направят така, че потребителите да използват едно и също устройство в домовете си, в големите вериги магазини или в бензиностанциите, за да зареждат електромобилите си, независимо кой е техният производител.

„Да заредиш колата си трябва да става толкова просто и бързо, колкото да изпиеш чаша чай”, казва Кацамата, използвайки игра на думи около системата за зареждане на автомобили – „Chademo”, което може да бъде преведено от японски както като „Зареди, за да се придвижиш”, така и като „Изпий един чай”.

Новите партньори се надяват в близко бъдеще да започнат сътрудничество и с чуждестранни компании, въпреки че остават предпазливи в изказванията си относно възможността един ден да има единен световен стандарт в областта.

Инициативата на японските групи е подкрепена от държавата, която им отпуска бюджет от 12,4 млрд. йени (100 млн. евро) през 2010 г. за разработването на мрежа за зареждане на електромобили в страната. Японското правителство също така обещава да субсидира и по-нататъшното развитие на „Chademo”.

Кой докъде е в сегмента на електромобилите от участващите в общия проект?

Nissan ще започне да продава електромобили, предназначени за широка употреба, в края на 2010 г.

Mitsubishi Motors и Fuji Heavy Industries предвиждат да пуснат на пазара свои модели също през настоящата година, а плановете на Toyota са за нея това да се случи до 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още