IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пол Кругмaн: Да се възползваме от неизгодната позиция на Китай

Според професора по икономика сега е моментът САЩ да притисне Китай да отвърже валутата си

18:07 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пол Кругмaн: Да се възползваме от неизгодната позиция на Китай

До края на април Министерството на финансите на САЩ трябва да публикува полугодишен доклад, в който или ще заклейми Китай като страна, манипулираща валутния си курс, или ще я оправдае, предава The Business Insider.

Китай манипулира валутата си като всички останали, но тези неща са забулени от политика и дипломация. В този контекст ще бъде голямо събитие, ако министерството на Тим Гайтнър излезе с такова официално заключение.

Естествено, водещи фигури в САЩ ще направят всичко възможно да повлияят на Гайтнър в тази посока.

В своя статия Пол Кругман, професор по икономика и международни отношения в Принстънския университет, призовава САЩ „да се заемат“ с Китай.

Най-интересното в нея не е апелът към Китай да остави валутата си да поскъпне, а това, че според Кругман САЩ няма за какво да се страхува от Китай.

Вярно е, че ако Китай реши да разпродаде активите си в долари, стойността на американската валута ще поевтинее спрямо другите основни валути като еврото например.

Това обаче ще е добре за САЩ, тъй като ще направи щатските стоки по-евтини и ще намали търговския дефицит на страната. От друга страна няма да е добре за Китай, която ще претърпи големи загуби от масираната разпродажба на доларовите си активи.

Накратко, в момента САЩ е в изгодната позиция, а не Китай. Междувременно, докато Кругман отстоява позицията си в медиите, нюйоркският сенатор демократ Чък Шумър е готов да действа в Конгреса. Смята се, че Шумър ще предложи законодателни промени, които ще санкционират Китай за валутните манипулации.

През 2005 той предложи законопроект за налагане на големи мита върху вноса, който не бе приет, но изпрати ясен сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още