IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия може да приеме еврото през 2015 г.

За целта обаче ще трябва да се приложат строги мерки за намаляване на бюджетния дефицит от планираните за тази година 5,3 на сто

10:11 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чехия може да приеме еврото през 2015 г.

Чехия може да приеме еврото през 2015 г., ако намали бюджетния си дефицит в границите на изискванията на ЕС, е заявил финансовият министър на страната Едуард Янота, предаде Bloomberg.

Правителството, което няма определен срок за влизане в еврозоната, трябва да намали дефицита си до под 3 на сто от БВП до 2013 г. от планирания за тази година дефицит от 5,3%. По предварителни оценки за миналата година дефицитът е достигнал 6,6 на сто, след като страната влезе в най-лошата си рецесия от падането на комунистическия режим преди 20 години.

В телевизионен дебат Янота е посочил, че правителството ще се опита да вкара страната във валутния механизъм ERM II през 2013 г. и след това 2015 ще бъде най-ранният срок за влизане в еврозоната. Намаляването на дефицита обаче ще изисква “сурови мерки”, е заявил той.

Следващата администрация, която ще замени сегашното временно правителство след изборите в края на май, ще трябва да се фокусира главно върху намаляване на разходите, а не върху увеличаване на приходите чрез по-високи данъци, смята финансовият министър.

Двете най-големи политически партии в страната имат различни планове за намаляване на фискалния недостиг. Социалдемократите, които имат преднина според проучванията на общественото мнение, планират увеличаване на корпоративния данък и този върху доходите, докато гражданската демократическа партия смята да увеличи непреките данъци като акцизите върху алкохола и цигарите. Двете партии все още не са представили конкретни планове за намаляване на разходите.

През последното тримесечие на 2009 г. икономиката на Чехия нарасна с 0,7 на сто, което беше второ поредно тримесечие на ръст, благодарение на повишеното търсене на стоки за износ. За тази година от финансовото министерство прогнозират ръст от 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още