IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сенатът на САЩ се заема с финансовата реформа

Какво да очакваме от законопроекта, който ще бъде представен официално в понеделник

18:06 | 13.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сенатът на САЩ се заема с финансовата реформа

В понеделник шефът на банковата комисия към американския сенат, сенаторът демократ Кристофър Дод, ще представи чакания 18 месеца законопроект за мащабна реформа във финансовия сектор.

В четвъртък Дод обяви, че ще представи своя версия на законопроекта за финансови реформи, след като разговорите с републиканците пропаднаха.

Според самия Дод най-важното нещо в този законопроект е създаването на механизъм, който да не допуска финансовите фирми да стават толкова големи, че фалитът им да застрашава цялата система.

CNN Money обобщава какво да очакваме от законопроекта на база насоките дадени досега от Дод и неговия последен партньор в преговорите – републиканският сенатор Боб Коркър.

Твърде големи за да фалират

Законопроектът може да включва данък върху финансовите компании с цел създаване на резервен фонд, който да се ползва от изпаднали в затруднение банки и финансови фирми отвъд помощта по линия на законодателството за фалитите.

Възможно е да се въведе и допълнителен данък върху големите фирми ако фондът е бил изчерпан от фалирала институция.

Банков надзор

Според Коркър Федералният резерв (Американската централна банка) е в състоние да поеме надзора върху големите банки.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите пък може да придобие нови правомощия в контролирането на малките щатски банки, смятат съветници и лобисти в конгреса.

Дод може да предложи сливането на две агенции за банков надзор за постигане на по-добър контрол върху спестяванията, заемите и ипотечните кредитори.

В края на мналата година Дод предложи създаването на „супер” банков регулатор за надзор на всички банки под един покрив, но според Коркър такива усилия ще бъдат напразни.

Ранна система за предупреждения

Законодателните органи в САЩ искат да създадат регулаторен орган, който да сигнализира преди фирмите да са изпаднали в състояние да предизвикат финансова криза, както в случая с Lehman Brothers.

Сенатът е склонен да възложат тази функция на Министерството на финансите, докато според Камарата на представителите водеща роля в този надзор трябва да има Фед.

Деривати

С цел предотвратяването на крах подобен на този на AIG, американският сенат ще опита да извади на светло част от сложните дериватни инструменти, насочвайки търговията им през клирингови къщи. Това ще помогне да се установи точно размерът на тази търговия.

Все още обаче има големи различия сред законодателитe относно това кои деривати да останат нерегулирани, като например тези, които големите земеделски и авиокомпании използват за елиминиране на рисковете си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още