IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти признаха мерките на Фед за борба с кризата

Ниските лихвени проценти имат най-голям принос за възстановяването на икономиката

21:22 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти признаха мерките на Фед за борба с кризата

Планът на американското правителство за смекчаване на последствията от кризата на стойност 787 млрд. долара е помогнал за възстановяването на икономиката, но най-голям принос за спасяването й от финансовата криза е имал Федералният резерв на САЩ.

Това смятат мнозинството от икономистите, които са били анкетирани от Wall Street Journal. Според тях американската икономика би била в много по-лошо състояние без подкрепата на правителството.

Но липсата на разхлабване на паричната политика би била още по-пагубна за нея, отколкото липсата на фискални стимули. Това смята икономистът Алън Синай от Decision Economics, който е автор на доклад, изследващ ефекта от намесата на централната банка и правителството.

Според тридесет и осем от анкетираните 54 икономисти мерките на правителството и централната банка са стимулирали растежа на икономиката и са намалили загубата на работни места.

Шест от тях смятат, че предприетите действия са имали негативен ефект.

Средната оценка на икономистите е, че стимулите на държавата и централната банка са добавили 1 процентен пункт към растежа на брутния вътрешен продукт през 2009 г.

Те очакват щатската икономика да нарасне с 3% през тази година и уточняват, че растежът би бил 2,2%, а безработицата – 10,4%, при липсата на стимули. Данните за пазара на труда през февруари показаха, че безработицата остава на ниво от 9,7% за втори пореден месец.

Според 25 от икономистите ниските лихвени проценти са имали най-голяма роля за насърчаването на икономиката, а 13 поставят на първо място по важност покупките на държавни ценни книжа и обезпечени с ипотечни заеми облигации от Федералния резерв.

Само трима от всички 54 икономисти са поставили стимулите на правителството на първо място като принос за възстановяването на икономиката.

17% от всички участници в проучването смятат, че съществува значителна опасност от повторен спад на щатската икономика през тази година, като рисковете за нейното възстановяване остават големи.

Дванадесет от анкетираните са разтревожени от затрудненото положение, в което се намират потребителите. Липсата на кредити за малките и средни предприятия, както и опасността от допълнителен спад в цените на имотите, са посочени от експертите като следващите най-значителни рискове пред растежа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още