IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси записаха втори пореден седмичен ръст

Индустриалните компании поскъпнаха след добрите данни за силното увеличение на индустриалното производство през януари

20:21 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси записаха втори пореден седмичен ръст

Фондовите борси на Стария континент успяха да излязат на положителна територия за втора поредна седмица, след като притесненията на инвеститорите за фискалната криза в Гърция утихнаха. За това допринесе и новината, че страните от Европейския съюз обмислят варианти за спасяването на Гърция, предаде Bloomberg.

Положителните борсови настроения бяха похранени и от данните за оживлението на индустриалния сектор в Европа през януари. Индустриалното производство на 27-те страни от Европейския съюз се е увеличило с 1,8% на месечна база през януари и е записало първия си ръст на годишна база от април 2008 година.

Добрите данни подкрепиха акциите на индустриалните компании, като най-добре се представи Siemens, която е най-голямата инженерна компания в Европа. Акциите на Siemens поскъпнаха с 1,7% до 68,38 евро на фондовата борса във Франкфурт, което е най-високото ниво на затваряне за последните пет месеца.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,3% до 258,4 пункта и по този начин отбеляза нов връх за последните седем седмици. В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък индексът, който следи пазарите на ценни книжа в 18 западноевропейски страни, е нараснал с половин процент.

Днешната сесия донесе повишения на 14 от 18-те фондови борси, като британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,2% до 5 625,65 пункта, а в Германия индексът на сините чипове DAX нарасна с 0,3% до 5 945,11 пункта. Седмичният им ръст възлиза на съответно 0,5на сто и 1,2 на сто.

Френският CAC 40 завърши сесията почти без промяна на ниво от 3 927,40 пункта, а на фондовата борса в Атина ASE отстъпи с 0,4% до 2 116 пункта. Акциите на втората по големина банка в Гърция EFG Eurobank поскъпнаха с 2,6%, след като печалбата й за четвъртото тримесечие надмина пазарните очаквания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още