IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси отново в безтегловност след смесените данни

Продажбите на дребно се увеличиха изненадващо, но нагласите на потребителите за икономиката се влошиха през март

18:05 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси отново в безтегловност след смесените данни

Щатските индекси изпаднаха в безтегловност в началото на петъчната сесия след смесените икономически новини. Те показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се увеличили неочаквано през февруари, но в същото време икономическите нагласи на американските потребители са се влошили изненадващо през март.

Добрите данни за продажбите на дребно успяха да дадат позитивен импулс на трите индекса в началото на търговията и те се повишиха с около 0,2%. Малко след това обаче разпродажби в здравния, технологичния и транспортния сектор натежаха на S&P 500 и Nasdaq Composite и ги пренесоха на отрицателна територия.

Широкият борсов измерител S&P 500 се понижава с 0,1% до 1 148,93 пункта един час и половина след началото на сесията. Основният индекс на борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, губи 0,2% до 2 363,68 пункта, след като в края на сесията вчера отбеляза нова най-висока стойност за последните 18 месеца.

Индексът на 30-те най-активно търгувани борсови компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones Industrial Average гравитира около неутралната зона, като остава без промяна на ниво от 10 610,71 пункта.

Въпреки нестабилността на пазарите и волатилността на търговията през последните две седмици Dow завърши с повишения осем от последните десет сесии. За S&P 500 и Nasdaq Composite девет от тях са били с позитивен завършек, предаде CNN.

Преди началото на търговията стана ясно, че продажбите на дребно са се увеличили с 0,3% а месечна база през февруари при очакван спад от 0,1%. Увеличението е четвърто за последните пет месеца, което е добър знак за възстановяването на потребителските разходи, които са източник на две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Ако се изключат продажбите на автомобили продажбите на веригите за търговия на дребно се увеличават още повече с 0,8% на месечна база. Икономистите очакваха по-слаб ръст от 0,1%. Увеличението е шесто за последните седем месеца.

Отделен доклад показа, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се е понижил неочаквано до 72,5 пункта през март спрямо 73,6 пункта за февруари. Това се оказа по-лошо от очакваното от икономистите увеличение до 74 пункта.

Последните икономически данни от днес показаха, че запасите от готова продукция на фабриките, търговците на едро и дребно, са останали без промяна през януари, след като се понижиха с 0,3% през декември. Данните за бизнес запасите са добър ориентир за бъдещата икономическа активност, защото при изчерпване на запасите бизнеса увеличава своите покупки и производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още