IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Гърция: Строгият план ще удължи рецесията

Гуверньорът Георгиус Провопулос очаква икономическият спад да се задълбочи заради ефектите върху потреблението

15:38 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Гърция: Строгият план ще удължи рецесията

Икономиката на Гърция ще се свие с 2 на сто догодина, което е доста повече от очакванията на правителството, смята ръководителят на централната банка на страната Георгиус Провопулос. Той прогнозира, че проблемите ще продължат въпреки свиването на държавните разходи, като причина за това ще бъде свитото потребление.

В Гърция приеха строг план за съкращаване на разходите заради огромния бюджетен дефицит, чието ниво мерките се очаква да понижат с четири процентни пункта спрямо брутния вътрешен продукт. Въпреки това обаче той ще остане твърде висок – 8,7 на сто от БВП.

Причината за очакваното свиване на икономиката догодина са ефектите от строгите мерки, които неминуемо ще доведат до спад в потреблението, заявява Провопулос, цитиран от CNBC. Така рецесията в страната ще бъде удължена, а до решаването на проблемите ще мине доста време.

„Въпреки всичко, фискалната консолидация ще създаде и условия за устойчив растеж в бъдеще, а това е нещо, което няма как да се появи при липсата на сериозна програма за съкращения на разходи“, посочва ръководителят на институцията.

По актуални оценки правителството на Гърция ще трябва да привлече нови капитали в размер на 53,2 млрд. евро през настоящата година. Това принуждава финансовото министерство да предлага доста висока доходност по облигациите, които емитира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още