IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nikkei 225 с най-силен седмичен ръст за последните три месеца

Очакваното поредно разхлабване на паричната политика през следващата седмица повиши индексите в Токио

12:34 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Nikkei 225 с най-силен седмичен ръст за последните три месеца

Индексът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 постигна най-силния си седмичен ръст за последните три месеца, като приключи сесията днес на най-високото си ниво от 21 януари насам. Причина за това станаха очакванията, че Японската централна банка ще пристъпи към разхлабване на паричната си политика за пореден път, и то още през следващата седмица.

Акциите на японските износители бяха сред най-печелившите заради поевтиняването на японската йена, което е благоприятно за тях, защото прави продукцията им по-евтина на външните пазари, пише Bloomberg.

Днес стана ясно, че по време на заседанието си през следващата седмица Японската централна банка може да удвои до 20 трлн. йени (222 млрд. долара) стойността на програмата си за отпускане на спешни тримесечни заеми на търговските банки в страната. След новината японската йена поевтиня спрямо всички основни валути и отстъпи най-много срещу швейцарския франк, лирата и еврото.

Очакванията, че Японската централна банка ще добави допълнителни средства във финансовата система, повишиха индексите, защото това ще увеличи наличните средства, които могат да се влагат в акции и други финансови активи. Освен това упорстващата дефлация застрашава възстановяването на страната от икономическата криза и налага допълнително разхлабване на паричната политика.

До края на днешната сесия Nikkei 225 нарасна с 0,8% до 10 751,26 пункта и по този начин отбеляза ръст от 3,7% на седмична база. Широкият Topix добави 0,6% до 936,4 пункта и увеличи седмична си преднина до 2,8 на сто. Днес финансовият министър на Япония Наото Кан заяви, че не е изключено да прибегне до интервенция на валутните пазари, за да отслаби по този начин местната валута.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,3% до 123,24 пункта. Сред всички десет индустриални групи, включени в неговия състав, най-добре днес се представиха компаниите от здравния сектор. Причина за това станаха очакванията, че предложената от администрацията на Барак Обама здравна реформа в САЩ няма да получи скоро одобрение от Сената.

Изминалата седмица донесе повишения в интервала от 1% до 2% и на основните индекси в Южна Корея, Тайван, Хонконг, Австралия и Филипините. Основният индекс на фондовата борса в Сингапур – Straits Times, се повиши още по-силно с 3,4% на седмична база. С толкова нарасна и главният борсов измерител в Индонезия Jakarta Composite, който отчете четвърти седмичен ръст за последните пет седмици.

На отрицателна територия за изминалите пет сесии финишираха единствено индексите в Китай, където Shanghai Composite се понижи с 0,6% на седмична база, а индексът на сините чипове CSI 300 изгуби 0,8%. За това допринесоха нарастващите очаквания на инвеститорите за скорошно вдигане на лихвените проценти на Китайската централна банка и на курса на юана спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още