IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк обезщетява с $657 млн. участници в спасителните операции след 9/11

Подадени са над 10 хил. иска за респираторни и ракови заболявания вследствие на праха от останките на кулите

11:36 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ню Йорк обезщетява с $657 млн. участници в спасителните операции след 9/11

Властите в Ню Йорк са се съгласили да платят обезщетения в размер на общо 657,5 млн. долара на участници в спасителните операции след атентатите на 11 септември 2001, както и на участвали в разчистването на мястото работници, предаде ВВС.

Компенсацията е предназначена за над 10 хил. човека, подали жалби, които твърдят, че са се разболели от праха от падането на кулите близнаци. За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде одобрено от най-малко 95% от подалите жалби.

За компенсациите ще се използват средства от федерален застрахователен фонд, контролиран от градските власти, в който има близо 1 млрд. долара.

Споразумението е резултат от дълга съдебна битка, като все още предстои да бъде одобрено и от съдия.

В зависимост от заболяванията си някои работници вероятно ще получат компенсация от само няколко хиляди долара, а други - над 1 млн. долара.

След падането на кулите близнаци спасителите прекарват седмици сред тлеещите и димящи останки, като само малка част от тях имат подходяща застраховка за такава работа. Правителството създава специална застрахователна компания, която да се занимава с евентуалните жалби.

До началото на 2008 г. са заведени близо 10 хил. дела срещу застрахователната компания с оплаквания за респираторни и ракови заболявания. Само 6 иска обаче са изплатени.

Адвокатите на градските власти са поддържали твърдението, че е било направено всичко възможно да се осигури подходяща екипировка и че някои от исковете са базирани на недостатъчни медицински доказателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още