IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За пред съда: Бъфет и Lehman никога не са били близо до сделка

Доклад за най-големия банкрут в американската история опровергава спекулациите, че милиардерът е искал да спаси банката

11:39 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
За пред съда: Бъфет и Lehman никога не са били близо до сделка

Милиардерът Уорън Бъфет и Lehman Brothers „никога не са били близо до сделка“ в момента, когато инвестиционната банка е имала огромна нужда от привличане на капитал през март 2008 година. Това показва доклад за провала на банката, изготвен за нуждите на съда в Манхатън.

Според автора на документа Антон Валукас, който е създал доклад от 2 200 страници, Бъфет е бил поканен на среща от изпълнителния директор на Lehman Ричард Фулд на 28 март 2008 година. Тогава е била обсъждана възможността милиардерът да инвестира „поне 2 млрд. долара в Lehman”, предава CNBC.

Очевидно без знанието на Фулд обаче някой от служителите в Lehman е изпратил до служителите писмо, в което се казва, че с Бъфет е договорена сделка. Според информацията Бъфет се е съгласил да инвестира 3,5 млрд. долара в привилегировани акции с конверсионна цена 54 долара за брой.

Това обаче се оказало изненада за Уорън Бъфет, защото „той никога не е бил близо до сделка с Lehman”, казва Валукас.

Според него причините за това са два основни фактора – първо, шефовете на Lehman не са били склонни да инвестират в банката по същия начин и второ – прекалено много вина за състоянието на Lehman е била хвърлена върху късите продажби.

Това е довело до подозрения от Бъфет и той категорично е решил да не инвестира в закъсалата банка.

От доклада става още, че Citigroup и JPMorgan са имали принос за банкрута на банката, тъй като са променили едностранно и внезапно изискванията си за обезпечения и гаранции.

Самият Бъфет преди около година заяви в интервю за Bloomberg, че от Lehman са потърсили помощ от него малко преди колапса на финансовата институция, но те му поискали повече пари, отколкото той е могъл да им отпусне.

В края на 2009 г. пък Бъфет заяви, че е отказал потенциални сделки с акции на Lehman Brothers, Bear Stearns и AIG. Изказването му беше сред допълненията на тезата „Направих доста грешки, но не сторих нищо наистина глупаво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още