IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивна сесия на азиатските борси, начело с Япония и Тайланд

Финансовите компании помогнаха на Nikkei 225 да се увеличи с 1% до края на днешната сесия

11:45 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивна сесия на азиатските борси, начело с Япония и Тайланд

Новината за по-слабия от очакваното ръст на японската икономика през последното тримесечие на 2009 г. засили очакванията на инвеститорите, че експанзивната парична политика в страната ще се запази и през следващите месеци. В резултат на това японският индекс на сините чипове Nikkei 225 стана лидер по ръст по време на днешната борсова сесия в Азия, заедно с основния тайландски индекс SET.

Финансовите компании бяха сред най-добре представилите се на борсата в Токио заради очакванията, че основният лихвен процент в Япония ще остане на рекордно ниското си ниво от 0,1%. Nikkei 225 нарасна с 1% до 10 664,95 пункта, а широкият Topix скочи с 0,9% до 930,38 пункта въпреки новината за рекордния спад на дефлатора на БВП през последното тримесечие на 2009 година, предаде Bloomberg.

На положителна територия завърши и сесията в Шри Ланка, Тайланд, Индонезия и Сингапур. Почти без промяна за основните индекси приключи борсовата търговия в Индия, Филипините, Австралия и Нова Зеландия. Минните компании на борсата в Сидни заличиха 0,4-процентното увеличение на S&P/ASX 200, който дойде след новината за увеличението на новите места на пълен работен ден в Австралия.

На борсите в Китай и Хонконг двата основни индекса Shanghai Composite и Hang Seng добавиха по 0,1% към стойността си. Днес стана ясно, че инфлацията в Китай се е ускорила повече от очакваното през февруари, което засилва и вероятността Китайската централна банка да затегне паричната си политика, а правителството да продължи да изтегля своите мерки за подкрепа на икономическия растеж.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се насочи към най-високото си ниво на затваряне през последните седем седмици, като добави 0,3% към стойността си до 122,94 пункта. Единствените губещи компании в неговия състав днес бяха тези от добивния сектор. MSCI Asia Pacific стигна най-високото си ниво за тази година на 15 януари, след което отстъпи с 3 на сто през следващите два месеца.

Причина за това станаха притесненията на инвеститорите, че в Китай и САЩ се задава повишение на основните лихвени проценти и изтегляне на излишна ликвидност от икономиката. Освен това фискалната криза в Гърция междувременно изостри настроенията на финансовите пазари и доведе до временен отлив от по-рискови активи, за каквито се считат акциите и суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още