IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni предлага Южен поток и Набуко да се обединят в точките си на пресичане

Така ще се съкратят оперативните разходи и ще се увеличи коефициентът на полезно действие

10:32 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Eni предлага Южен поток и Набуко да се обединят в точките си на пресичане

Главният управляващ директор на италианската енергийна компания Eni Паоло Скарони, която заедно с Газпром е основният инициатор и участник в проекта за газопровода „Южен поток“, предлага обединяване на участъците на пресичане на маршрутите на двата европейски газопровода - „Южен поток“ и „Набуко“, съобщи Итар-Тасс. България участва и в двата газопровода.

По думите на Скарони ако партньорите в двата проекта за газопроводи решат да обединят участъците от маршрутите на пресичане, ще се съкратят оперативните разходи и ще се увеличи коефициентът на полезно действие.

По мнението на ръководителя на Eni, на фона на растящите си потребности от природен газ Европа би трябвало да увеличи инвестициите в инфраструктура, за да способства за доставките на газ от нови източници, т.е. страни като Туркменистан, Казахстан, а също и от африканския континент. „От нас се изисква единна стратегия“, добавя Саркони.

Дължината на газопровода „Набуко“ се планира да бъде около 3300 км, максималният му капацитет – 31 млрд. куб. м. годишно, а инвестицията в него – 7,9 млрд. евро. Предвижда се газопроводът да пренася газ от каспийския регион, Централна Азия и Египет до Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия. Между петте акционери в „Набуко” е и „Български енергиен холдинг“.

Дължината на „Южен поток“ се планира да е около 900 км, част от които са по дъното на Черно море. Максималният капацитет на газопровода е 63 млрд. куб. м годишно, а цената, по различни разчети - поне 15 млрд. евро. Според предварителния маршрут на газопровода той ще минава през България, Сърбия Унгария, Гърция, Хърватия, Австрия. Предвижда се синьото гориво да се осигурява от Газпром, включително и чрез изкупуване на газ от страните от каспийския регион. С някои от тях Русия вече има договори за изкупуване.

И двата газопровода се планира да бъдат завършени по предварителни разчети през 2014 г., което напоследък се поставя под известни съмнения от експерти. Що се отнася до юридическата и политическата страна на въпроса, „Набуко“ е в по напреднала фаза, тъй като е обявен и за приоритетен проект за ЕС, до което „Южен поток“ се домогва.

Oсигуряването на газ за „Набуко“ обаче е проблемно, тъй като едно от потенциалните находища се намира в населената с кюрди част на Ирак, а и с никоя от страните от каспийския регион или други доставчици няма подписани дори предварителни споразумения за доставки на газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още