IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Китай и вероятността за вдигане на лихвите са все по-големи

Годишната инфлация в Китай се ускори до 2,7% през февруари и наближи заложения от правителството таван

09:32 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай и вероятността за вдигане на лихвите са все по-големи

Инфлацията в Китай нараства с все по-бързи темпове и през февруари достигна най-високото си ниво за последните 16 месеца. Това се оказа повече от прогнозите на икономистите и подкрепи очакванията, че Китайската централна банка ще затегне скоро паричната си политика и ще позволи на китайския юан да поскъпне спрямо щатския долар, за да предотврати прегряване на икономиката.

Годишната инфлация в Китай се ускори до 2,7 на сто през февруари при очакван от анализаторите ръст на потребителските цени от 2,5 на сто. През януари инфлацията се увеличи до 1,5% на годишна база, а поставения от китайското правителство инфлационен таван е 3%.

Поредицата от икономически данни от днес показа още, че индустриалното производство на страната се увеличава с 12,8% на годишна база през февруари, а стойността на новите заеми, отпуснати от банките, е 700 млрд. юана, което също надмина пазарните очаквания. Това говори, че правителството вероятно ще започне да изтегля скоро своята подкрепа за икономиката, предаде Bloomberg.

Китайските банки отпуснаха заеми на рекордната стойност от 9,2 трлн. юана през 2009 г., за да насърчат развитието на икономиката в условията на глобална икономическа криза. В резултат на това брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 10,7% през последното тримесечие на 2009 г. и с 8,4% в рамките на цялата 2009 г.

В началото на тази седмица Китайската централна банка направи намек, че дните на фиксирания курс на юана към щатския долар са преброени. Един долар се равнява на 6,83 юана от юли 2008 г. насам.

Паричният агрегат М2, който е ориентир за паричното предлагане в страната, е отчел ръст от 25,5% на годишна база през февруари спрямо 26-процентно увеличение през февруари. Правителството в Пекин има за цел М2 да се увеличи с не повече от 17% на годишна база през тази година.

Изобилието от статистически данни показа още, че продажбите на дребно нарастват с 22,1% на годишна база през февруари и отчитат среден ръст от 17,9% за първите два месеца на година. Инвестициите в недвижимо имущество пък се увеличават с 26,6 на сто, след като през януари скочиха още по-силно с 30,5% на годишна база.

Централната банка на Китай не е променяла своите лихвени проценти от декември 2007 г., малко преди финансовата криза да удари икономиката с пълна сила. Ставката за отпускане на едногодишни заеми на търговските банки в страната в момента се намира на ниво от 5,31%, а лихвеният процент по депозитите на банките при централната банка е на ниво от 2,25 на сто.

В началото на тази година централната банка започна да затяга своята парична политика, като увеличи процента на изискуемите от големите банки минимални задължителни резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още