IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция спря преговорите си за заем от МВФ

Страната може „да стои на краката си” и не се нуждае от парите на институцията, заяви премиерът Ердоган

20:25 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Турция спря преговорите си за заем от МВФ

Турция е прекратила разговорите си с Международния валутен фонд за договаряне на нов заем за страната. Причината за това е, че тя „може да стои на краката си” и вече не се нуждае от парите на организацията, обяви днес турският премиер Реджеп Тарип Ердоган.

Коментарът на Ердоган идва след становище на финансовото министерство на страната и МВФ, че през май делегация на фонда ще посети Анкара за редовни консултации. Като цяло, страната на няколко пъти започва и прекратява преговорите за получаване на заем от МВФ, припомня FT.

Първоначалното съобщение, че ще се водят преговори за заем от МВФ, дойде през октомври 2008 година. Тогава инвеститорите реагираха негативно на новината, тъй като се появиха спекулации, че страната е в лошо финансово състояние.

В последствие обаче Турция съумя да прокара мерки за противодействие на кризата и това накара водещите агенции да повишат кредитния рейтинг на страната.

Въпреки това обаче до момента решението за прекратяване на разговорите не бе обявявано, а вместо това периодично се повтаряше, че е възможно да бъде изтеглен заем.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още