IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК вдигна прогнозата си за добива на петрол през 2010 г.

ОПЕК предупреди, че търсенето на петрол ще зависи силно от правителствената подкрепа за икономиката

16:52 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК вдигна прогнозата си за добива на петрол през 2010 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи днес, че ще трябва да добива повече петрол през тази година, отколкото се е смятало досега, за да може да отговори на търсенето. ОПЕК доставя около 40% от енергийната суровина, която се потребява годишно, предаде Bloomberg.

Членовете на ОПЕК ще трябва да произвеждат 28,94 млн. барела петрол на ден, за да могат да отговорят на търсенето. Това е със 190 хил. барела повече в сравнение с прогнозата от февруари. Следващата среща на ОПЕК ще се състои на 17 март във Виена, като тогава ще се обсъдят квотите на производство.

Освен това в своя последен доклад ОПЕК увеличава прогнозата си за потреблението на суров петрол в световен мащаб през 2010 г. със 120 хил. барела на ден до 85,24 млн. барела на ден. Това е с 880 хил. барела дневно повече от 2009 г. и с 80 хил. повече спрямо прогнозата, направена през февруари.

Увеличението на търсенето ще е най-силно изразено в развиващите се икономики, като ще зависи до голяма степен от темпото, с което икономиката се възстановява. Освен това ОПЕК предупреди, че търсенето на петрол ще зависи до голяма степен и от правителствената подкрепа за икономиката.

Около 90% от всички правителствени приходи на 12-те страни, които членуват в ОПЕК, идват от износа на петрол. Организацията не е променяла своите квоти за производство от края на 2008 г., когато заради драстичния спад в цената на петрола до 32 долара за барел те бяха съкратени с 4,2 млн. барела на ден.

Американският лек суров петрол с доставка през април поевтинява с 0,2% до 81,37 долара за барел днес, като през последните 12 месеца цената му се е вдигнала със 75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още