IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fortis отнесе глоба от 576 хил. евро заради пазарна манипулация

Холандско-белгийската застрахователна компания е заблуждавала инвеститорите за своята платежоспособност

15:33 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fortis отнесе глоба от 576 хил. евро заради пазарна манипулация

Холандско-белгийската застрахователна компания Fortis е била глобена с 576 хил. евро през февруари от холандския финансов регулатор AFM. Причината за глобата е пазарната манипулация от страна на Fortis, която е омаловажила проблемите със своята платежоспособност и е укрила важна за цената на своите акции информация, свързана с придобиването на ABN Amro, пише Wall Street Journal.

Fortis закупи ABN Amro през 2007 година срещу 71 млрд. евро в консорциум с испанската Banco Santander и Royal Bank of Scotland. След придобиването Европейската комисия нареди на Fortis да продаде някои от търговските дейности на ABN Amro заради опасения за нарушаване на конкуренцията. Тогава Fortis е укрила информация за офертата на Deutsche Bank за покупка на банковото звено на ABN Amro.

Според холандския финансов регулатор Fortis е манипулирала пазара и чрез укриването на реалните си финансови затруднения в периода преди октомври 2008 г., когато се наложи белгийското и холандското правителство да поемат контрол над застрахователната компания, за да я спасят от фалит. В месеците преди национализацията на Fortis ръководство е твърдяло, че компанията е платежоспособна.

Това според AMF е изпратило заблуждаващи или грешни сигнали на пазара и инвеститорите.

Застрахователната компания Fortis Holding NV, която е наследник на бившия финансов гигант, е заявила днес, че ще обжалва решението на финансовия регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още