IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гордън Браун: Великобритания ще запази ААА кредитния си рейтинг

Британският премиер обяви замразяване на заплатите на висшите държавни служители

15:01 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гордън Браун: Великобритания ще запази ААА кредитния си рейтинг

Британският премиер Гордън Браун е убеден, че страната му ще запази желания топ кредитен рейтинг ААА, и обяви замразяване на заплатите на висшите държавни служители с цел обуздаване на бюджетния дефицит, предава Ройтерс.

Вчера две от трите водещи агенции за кредитен рейтинг отправиха предупреждения, че ситуацията във Великобритания се влошава. Търговският дефицит на страната през януари достигна рекордно ниво от август 2008.

Излагайки икономическите си планове седмици преди изборите, Браун заяви в реч пред Thomson Reuters в Лондон, че възстановяването продължава да е крехко и че промяна на сегашния икономически курс рискува да върне страната обратно в рецесията.

Посланието му контрастира с това на опозиционния лидер на консерваторите Дейвид Камерън, който търси подкрепа чрез лозунга „Време за промяна“ и иска по-бързо съкращаване на бюджетния дефицит, който се очаква да достигне 12% от БВП през тази година.

Консерваторите водеха с повече от 10 пункта в социологическите проучвания в продължение на месеци, но преднината им преди изборите, насрочени за 6 май, намаля и е възможно нито те, нито управляващите лейбъристи да имат пълно мнозинство, нещо необичайно за британската избирателна система.

„Изправени сме пред важни решения“, е заявил Браун. „Съкращенията в разходите ще означават да оставим без защита водещите си отрасли и да не инвестираме в обещаващите сектори на растеж в бъдещето.“

Според него намалението на държавните разходи е оправдано единствено когато възстановяването на икономиката стане необратимо, но допълни, че финансовите пазари трябва да отразят ангажимента на правителството му за съкращаване на дефицита наполовина в рамките на четири години.

За да демонстрира ангажимента си за намаляване на бюджетния дефицит, британският премиер обяви замразяване на възнагражденията за най-високоплатените държавни служители.

По думите му Великобритания е в по-добра позиция от други страни с големи дефицити, тъй като държавните й облигации са с по-дълъг матуритет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още