IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задаващото се затягане на паричната политика понижи индексите в Китай

Почти всички борси в Азия завършиха днешната сесия без промяна

11:50 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задаващото се затягане на паричната политика понижи индексите в Китай

Централната банка на Китай даде силен сигнал, че предстои затягане на паричната политика и повишение на курса на местната валута, който е фиксиран към щатския долар. Това се случи по време на годишната сесия на управляващата Комунистическа партия в Пекин и доведе до спад на основните борсови индекси в Китай днес, като пониженията им все пак бяха ограничени в рамките на 1%.

На останалите пазари на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион главните борсови измерители завършиха днешната сесия с минимални изменения, като настроенията на инвеститорите бяха смесени. В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите пазари в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, остана на ниво от 122,70 пункта, пише Bloomberg.

Сред губещите днес се наредиха транспортните и петролни компании заради поевтиняването на петрола. Индексите в Япония, Хонконг, Южна Корея, Тайван, Австралия и Шри Ланка приключиха търговията днес с минимални изменения в интервала от -0,1% до 0,1%. Причина за това стана ниският изтъргуван обем на фона на липсата на икономически данни, които да станат катализатор на търговията.

По-активна бе търговията на фондовата борса в Шанхай, където широкият индекс Shanghai Composite се понижи с 0,7% до 3 048,93 пункта, а индексът на сините чипове CSI 300 отстъпи с 0,8 на сто до 3 279,69 пункта. Китайската централна банка загатна в началото на тази седмица, че дните на фиксирания курс на юана към долара за преброени, но промените в него ще бъдат направени плавно.

Освен това мнозинството от икономистите, интервюирани от Bloomberg, смятат, че утрешните данни ще покажат, че инфлацията в Китай се е ускорила до 2,5% на година база през февруари спрямо 1,5% през януари. Нарастването на инфлацията може да накара Китайската централна банка да вдигне лихвените проценти по-скоро от очакваното, за да изтегли излишната ликвидност от икономиката.

Днес стана ясно, че излишъкът по търговския баланс на Китай се е понижил значително през февруари. Заради голямото увеличение на вноса той се свива почти наполовина спрямо януари и възлиза на 7,6 млрд. долара. Вносът е нараснал с 44,7% на годишна база, което показва, че вътрешно търсене в Китай расте, докато износът е нараснал с 45,7 на сто спрямо февруари 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още