IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния получи стабилна перспектива за своя дълг от S&P

Причина за това са строгите мерки на румънското правителство за намаляване на бюджетния дефицит през тази година

10:04 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния получи стабилна перспектива за своя дълг от S&P

Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor’s повиши до стабилна перспективата пред кредитния рейтинг на Румъния, предаде Bloomberg. Това се случи, след като румънското правителство прие строги мерки за намаляване на бюджетния дефицит, което стана причина Международният валутен фонд (МВФ) да поднови изплащането на заема за 20 млрд. евро, който страната получи през 2009 г.

Оценката на държавния дълг на Румъния е BB+, като досега перспективата пред него бе негативна. През следващата седмица румънското правителство планира да издаде деноминирани в евро държавни ценни книжа за 1 млрд. евро, като решението на Standard & Poor’s може да намали изискуемата доходност от инвеститорите по емисията, което на свой ред ще намали разходите за лихви на държавата.

Кредитният рейтинг на Румъния съвпада с този на Азербайджан и Черна гора и е по-нисък от този на България. Наскоро Standard & Poor’s повиши перспективата и пред кредитния рейтинг на Литва, Латвия и Естония, а през февруари Fitch повиши до стабилна перспективата пред оценката на румънските държавни ценни книжа.

Румънската лея е поскъпнала с 3,2% спрямо еврото от началото на тази година и по време на днешната валутна сесия едно евро се разменя срещу 4,0962 леи. Сред всички валути в Централна и Източна Европа единствено чешката крона е поскъпнала повече спрямо единната валута през тази година.

Икономиката на Румъния се сви със 7,1% през миналата година, а бюджетният дефицит нарасна до 7,3% от брутния вътрешен продукт. Правителството на страната има за цел да намали неговия дял от БВП до 5,9% през тази година, но за тази цел ще трябва да се реформира пенсионната система в страната, както и заплащането в държавния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още