IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какофония около европейския конкурент на МВФ, Гърция няма търпение

Барозу реши да бърза с новия фонд, за да не се окаже, че увеличаващите се критики ще спрат проекта

10:10 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Какофония около европейския конкурент на МВФ, Гърция няма търпение

Европейската комисия (ЕК) ще направи официалното предложение за създаване на Европейски валутен фонд (ЕВФ) до юни, преди края на испанското председателство, съобщава швейцарското издание Le Temps.

Въпреки че бе оповестен като план пред широката общественост едва този уикенд, проектът вече се счита за един от основните приоритети на Общността.

Във вторник няколко експерти и политици обясниха накратко каква е идеята на фонда, сред тях бе и еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, както и Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания, вдъхновил проекта. По думите на Грос фондът ще служи като предпазна бариера и ще предоставя „силни кредитни линии“ на нуждаещите се от това страни от еврозоната.

Разясненията на Оли Рен обаче не стигнаха до публиката и останаха само за пред ЕК.

Какъв ще е капиталът на конкурентния на МВФ европейски фонд? Как ще бъде разпределен той? Как ще бъдат взимани решенията? При какви обстоятелства ще може да се иска помощ от него? Какви точно ще са условията, когато това се случва? На тези и още много въпроси за момента идеолозите на ЕВФ нямат или не предоставят отговор.

Търсенето на ясни отговори обаче започва, особено като се има предвид, че зад проекта застанаха Германия и Франция, а германският канцлер Ангела Меркел се изказа твърдо в подкрепа на фонда. Тя освен това настоя да бъдат прилагани санкции към тези държави, които не спазват изискването за бюджетен дефицит под 3% от БВП.

Франция е малко по-умерена и като че основното й притеснение е, че създаването на подобен механизъм ще отнеме твърде много време, докато Гърция и други страни имат нужда от помощ сега.

На фона на по-скоро оптимистичните нагласи към принципната роля на фонда Аксел Вебер, който е управител на Бундесбанк и член на Европейската централна банка, изрази доста остро становище, определяйки директно инициативата като „безполезна“.

Вебер се счита като най-вероятният наследник на Жан-Клод Трише, когато мандатът на Трише начело на ЕЦБ изтече в края на октомври следващата година.

Аксел Вебер открито споделя мнението на сънародника си Юрген Щарк, главен икономист в ЕЦБ, според когото „подобен механизъм няма да бъде съвместим с основните на валутния съюз“.

Контрамненията вбесиха председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Според него се е възцарила пълна какофония около предложението за ЕМФ, която той иска да избегне. „Искаме да побързаме – точно за да избегнем това да изскачат най-различни предложения, дори и в рамките на едно и също правителство.“

Гърция, от своя страна, показва все по-голямо нетърпение. „Ако не побързате, ще почукаме на вратата на МВФ“, това според изданието е посланието, което отправя страната към Брюксел. Междувременно гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину вече проведе опознавателни разговори с представители на МВФ по време на посещението си във вторник във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още