IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е 16-та сред популярните ваканционни дестинации за европейците

На първо място сме обаче сред тези, които казват, че не могат да си позволят почивка

18:28 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
България е 16-та сред популярните ваканционни дестинации за европейците

България застава едва на 16-тото място в класацията на най-популярните ваканционни дестинации сред европейците праз тази година. Само 1,2% от 30-те хиляди произволно избрани граждани на 27-те страни от Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Хърватска, Турция и Македония, планират да прекарат своята почивка или отпуска в български курорти през тази година.

Това става ясно от последното проучване на Евробарометър, посветено на туристическите нагласи сред европейците. То чертае по-добри перспективи пред туристическия сектор в Европа, като показва, че 80% от европейците планират да пътуват по време на отпуските си и празничните дни през тази година, като Испания остава най-популярната туристическа дестинация.

Само 20% от анкетираните европейци са били категорични, че няма да предприемат пътуване през 2010 г., което е значително по-малко в сравнение с техния 33-процентен дял през 2009 г. Туризмът е един от най-важните икономически сектори в Европа, защото е източник на 5% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на ЕС и осигурява заетост на 6% от населението.

От проучването става ясно, че за трета поредна година Испания остава най-популярната туристическа дестинация, като 10,4% от всички интервюирани лица планират да отидат на почивка там. Веднага след нея се нареждат Франция и Италия с дял от съответно 9,9% и 9,2%. По този начин трима от всеки десетима европейци ще прекарат почивката си през 2010 г. в тези три страни.

Гърция се нарежда на шесто място в класацията на най-популярните туристически дестинации, Турция е на 11-то, а Хърватска застава на 13-то място. В преброяването участват и гласовете на местните жители на всяка държава, като почти 50% от жителите на ЕС са взели решение да прекарат своята почивка през 2010 г. в собствената си страна или в друга страна от ЕС.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Антонио Таяни, който отговаря за индустрията и предприемачеството в ЕС, резултатите от проучването за обнадеждаващи за туристическата индустрия, която заема трето място по отношение на брутния вътрешен продукт и заетостта в Европа. Той допълва, че секторът е приоритетен и затова трябва да се развива.

Близо половината от интервюираните са заявили, че разполагат с достатъчно средства, за да финансират своето пътуване, което е с 5 процентни пункта повече спрямо миналата година. Прави впечатление, че България е страната, в която най-голям дял (65%) от анкетираните са заявили, че са отложили своята почивка през миналата година заради финансови затруднения.

Само една четвърт от българите, които планират да пътуват през тази година, са уточнили, че могат да си позволят ваканционно пътуване, защото нямат никакви финансови ограничения. Висок е делът на затруднените финансово още в Румъния, Унгария и Македония. В същото време само 1 от всеки 10 анкетирани в Норвегия е заявил, че не е отишъл на почивка по финансови причини.

Основни фактори при избора на ваканционна дестинация са били местната привлекателност на страната, нейното културно наследство и възможностите за развлечения. Главният мотив на гражданите на ЕС да предприемат пътуване е търсенето на условия за почивка и възстановяване, следвано от наличието на слънце и плажове и от посещението на роднини и приятели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още