IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси отскочиха със 74% от началото на ралито през март 2009 г.

Основният индийски индекс BSE Sensex 30 е скочил със 109% през последните 12 месеца

13:00 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси отскочиха със 74% от началото на ралито през март 2009 г.

Точно преди година регионалният борсов измерител в Азия – MSCI Asia Pacific, се понижи до най-ниското си ниво от фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. След това обаче на световните фондови борси започна силно рали на индексите, което донесе 74% ръст на MSCI Asia Pacific през последните 12 месеца, предаде Bloomberg.

По време на днешната сесия обаче индексът, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, остана почти без промяна на ниво от 122,69 пункта. Книжата на добивните компании в неговия състав поевтиняха най-много по време на вялата борсова сесия, след като цените на металите се понижиха силно вчера.

Именно добивните компании, заедно с тези от финансовия сектор, са допринесли в най-голяма степен за внушителния ръст на пазарите на ценни книжа по целия свят през последната година. Представянето на фондовите борси в развиващите се страни освен това е доста по-добро от това на развитите капиталови пазари, като тези в САЩ, Япония и Великобритания.

Японският индекс Nikkei 225 например се е повишил с 50% спрямо нивото си на затваряне от 9 март 2009 г. Междувременно основният индийски индекс BSE Sensex 30 е скочил със 109% за същия период, докато в Сингапур Straits Times е нараснал с 93 на сто. На борсата в Хонконг Hang Seng на свой ред е нараснал с 82% над миналогодишното си ниво на затваряне.

Ръст от 53% на годишна база отчита широкият австралийски индекс S&P/ASX 200, като ключова роля за това имат минните компании и компаниите, които изнасят суровини за бързо развиващите се икономики в Азия. Широкият китайски индекс Shanghai Composite се е повишил с 45 на сто, защото борсата в Шанхай удари по-рано своето дъно през ноември 2008 г.

Днешната сесия приключи на положителна територия за основните борсови индекси в Хонконг, Китай, Тайван, Южна Корея и Австралия, като отбелязаните повишения бяха ограничени в рамките на половин процент. Междувременно борсите в Япония, Нова Зеландия, Шри Ланка, Индия, Тайланд и Малайзия отчетоха понижения в интервала от 0,2% до 0,7%.

Повишението на регионалния индекс MSCI Asia Pacific през последната една година е по-голямо от това на широкия щатски индекс S&P 500, който нарасна с 68%, както и от скока от 63% на общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx Europe 600. И макар че борсите в развиващите се страни биха по възвръщаемост тези в САЩ и Западна Европа, SOFIX отново се нареди сред изоставащите.

Още по темата за ралито на борсите през последната година:

Борсите в ЦИЕ биха развитите пазари, SOFIX изостана

Как се промениха щатските борси в годината след емблематичния 9 март?

В годината на бичия пазар петролът би американските акции

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още