IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският валутен фонд - „предпазна бариера“

Защо трябва да има европейско подобие на МВФ - обяснява един от авторите на идеята

11:27 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският валутен фонд - „предпазна бариера“

Видяхме какво се случва, когато пазарите падат – правителствата се притесняват и обещават какво ли не. Европейският валутен фонд е предпазна бариера. Това казва в интервю за френския вестник „Трибюн“ Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел по повод идеята на Германия и Франция за създаване на фонд за еврозоната, наподобяващ структурата на Международния валутен фонд (МВФ).

Намеренията за Европейски валутен фонд са вдъхновени от изследвания и предложения на оглавявания от Грос център.

Според него на първо място такъв фонд ще е в подкрепа на програмите за стабилизиране, „което не струва нищо“. Но организацията се предвижда и да предоставя план Б, ако програмите не работят или нищо не се предприема, изкупувайки държавни задължения.

В тези случаи, когато има невъзможност за покриване на задължения, фондът ще изкупува държавни задължения с отстъпка (от тяхната доходност - бел. ред.) от 10%, 20% или 50%.

„За Гърция вече е твърде късно. Трябваше да го направим по-рано. Но не е твърде късно да предпазим еврозоната от страните, които имат необходимост от структурно финансиране и не правят необходимите усилия.“

Трябва да има силни кредитни линии за еврозоната, смята Даниел Грос. Целта на валутния фонд ще е да се предостави силно оръжие за убеждаване на страните, които все още не са решили да направят нужните подобрения. Дори и в Гърция - планът на правителството е само първата стъпка. Фискалните приходи ще падат; ще има нужда от допълнителни мерки. Какво ще прави тогава правителството? Възможността населението да приеме неизбежното е по-голяма, ако Европейският валутен фонд съществува и може да се намеси в случай на нарушени плащания.

На въпрос за кои други държави ще е полезно съществуването на този фонд Грос посочва Португалия, която „има сходни данни с тези на Гърция“. За сметка на това Испания, Италия и Ирландия според него са в много различна ситуация, защото те имат значителни частни спестявания. „Освен това публичните дългове на Испания и Ирландия са много ниски“ (спрямо средните за Европа нива).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още