IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция търси подкрепа от САЩ срещу спекулантите

Премиерът Папандреу обвинява спекулантите за голяма част от повишаването на разходите за финансиране на Гърция от финансовите пазари

10:23 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция търси подкрепа от САЩ срещу спекулантите

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще настоява президентът Обама да помогне на Европа в борбата й с „безпринципните спекуланти“, които разклащат финансовите пазари и създават опасност от нова глобална финансова криза, предава Bloomberg.

„Европа и Америка трябва да кажат стига на онези спекуланти, които се интересуват единствено от незабавна възвръщаемост, без да държат сметка за макроикономическите последици“, е заявил Папандреу вчера.

Папандреу ще се срещне днес с президента Обама и финансовия министър Тимъти Гайтнър в първата си визита в САЩ, след като бе избран на поста.

„Ако кризата в Европа се разпространи, тя може да породи нова глобална криза с толкова тежки последици, колкото и онази, която тръгна от щатите преди две години“, е казал гръцкият премиер.

Папандреу и други европейски лидери обвиняват спекулантите за голяма част от повишаването на разходите за финансиране на страната от финансовите пазари.

Президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел наскоро обявиха подкрепата си за Гърция в борбата й срещу спекулациите.

Папандреу посочи като особено деструктивни суаповете, защитаващи срещу неплатежоспособност на Гърция. Той ги оприличи на възможността някой да застрахова срещу пожар къщата на съседа си в своя полза и след това да я запали, за да получи обезщетението.

Според германския финансов регулаторен орган BaFin обаче засега няма доказателства за масирани спекулации със суапове срещу гръцките облигации.

„Гърция в момента може да се финансира на два пъти по-висока лихва от останалите членки на ЕС“, е казал Папандреу. „Когато вземаме назаем 5 млрд. евро за пет години, ние трябва да платим със 725 млн. евро повече лихви, отколкото би платила Германия“.

В опит да убеди ЕС и инвеститорите в сериозните намерения на правителството си да намали настоящия бюджетен дефицит от 12,7%, Папандреу обяви през миналата седмица пакет от мерки, който цели да помогне на Гърция да спести 5 млрд. евро.

Страната трябва да погаси през април и май задължения за 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още