IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия налага търговски санкции на САЩ заради спор за субсидии

Бразилия е публикувала списък със 100 щатски стоки, които ще бъдат обложени с по-високо вносно мито

10:01 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия налага търговски санкции на САЩ заради спор за субсидии

Бразилия обяви налагането на търговски санкции върху редица американски стоки заради спор за субсидиите, които САЩ отпускат на производителите на памук в страната, предаде ВВС.

Световната търговска организация (СТО) е одобрила санкциите.

Бразилия е публикувала списък със 100 щатски стоки, които ще бъдат обложени с по-високо вносно мито до 30 дни, ако двете правителства не постигнат споразумение по спора, който се води вече осем години.

Стоките от списъка са на стойност общо 591 млн. долара и са най-различни – от коли, чието мито ще бъде увеличено от 35% на 50%, до мляко на прах, при което ще има 20% увеличение.

Памукът и памучните продукти ще бъдат облагани със 100% мито.

През 2008 г. СТО отсъди, че субсидиите, които САЩ отпускат на производителите на памук и които се оценяват на милиарди долари годишно, са дискриминационни по отношение на производителите в други страни.

Спорът между двете страни, започнал през 2002 г., е един от малкото, в които СТО е позволила налагането на санкции в сектори, които не са включени в случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още