IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Спирането на извънредните мерки не означава увеличаване на лихвите

Световният икономически растеж е силeн и финансовите пазари се подобряват, е подчертал председателят на ЕЦБ

21:00 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Спирането на извънредните мерки не означава увеличаване на лихвите

Световният икономически растеж е силeн и подобряващите се тенденции на финансовите пазари дават сигнал, че мерките за стимулиране на икономиките може да бъдат бавно изтегляни. Около това становище се обединиха на среща днес ръководители на централни банки, предаде Ройтерс.

Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише обаче предупреди, че инвеститорите не трябва интерпретират прекратяването на извънредните мерки, като увеличаването на ликвидността чрез закупуване на държавни облигации, за сигнал за увеличаване на лихвите.

Сред банкерите, участвали в срещата, са били и председателите на Китайската народна банка Джоу Сяочуан и на Японската централна банка Масааки Ширакава.

Сред позитивните новини за глобалния растеж са възстановяването на запасите, оживяването на световната търговия и намаляването на дисбалансите в нея, въпреки че е трудно да се посочи дали тези тенденции са постоянни или не, е посочил Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още