IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Португалия затяга коланите

Правителството готви ограничаване на разходите с цел съкращаване на бюджетния дефицит до 3% от БВП до 2013

17:34 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Португалия затяга коланите

Португалското правителство ще запознае опозицията с предложението си за съкращаване на бюджетния дефицит на страната за периода 2010-2013 година, предава Wall Street Journal. Планът е бил одобрен от правителството в събота.

Местният всекидневник Diario de Noticias разкри в същия ден, че правителството планира да удължи до 2011 уговореното за тази година замразяване на заплатите на държавните служители.

Планът включва също и премахването на някои данъчни облекчения, но не предвижда увеличаване на данъците.

Премиерът Жозе Сократес и финансовият министър Фернандо Тешейра душ Сантуш обещаха да ограничат бюджетния дефицит в рамките на 3% от БВП до 2013 от сегашните 9,3%.

През тази година дефицитът се очаква да намалее до 8,3% от БВП.

Португалия бе поставена на сериозен натиск да обуздае дефицита си през последните месеци от финансовите пазари, след като кризата в Гърция предизвика безпокойство относно други силно задлъжнели членки на еврозоната.

Наскоро директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан заяви, че проблемите на Гърция няма да се разпространят и в други страни от еврозоната, които имат голям дълг като Португалия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още