IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия стигнаха своя пик за последните шест седмици

С най-силен ръст днес се отличи японският Nikkei 225, който нарасна с повече от 2%

12:27 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия стигнаха своя пик за последните шест седмици

Всички борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха новата седмица със значителни повишения под влияние на подновения икономически оптимизъм на инвеститорите. Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific нарасна до най-високото си ниво за последните шест седмици, подкрепен от увеличаването на износа на Япония и на продажбите във фабричния сектор на Нова Зеландия.

MSCI Asia Pacific, който включва десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 1,9% до 122,56 пункта. Междувременно рисковите премии по държавните облигации в региона се понижиха, а японската йена поевтиня срещу еврото. Това прави стоките на японските износители по-евтини и конкурентни на европейските пазари, тъй като цените им се преизчислят в евро.

С най-силен ръст днес се отличи именно индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225, който нарасна с 2,1% до 10 585,92 пункта. Значителен ръст отбеляза цената на акциите на компании като Sony и Nissan, които реализират голяма част от своите приходи на външни пазари. Днес стана ясно, че увеличението на износа е повишило излишъка по текущата сметка на Япония до 1,7 трлн. йени през февруари.

С близо 2% нарасна и основният борсов индекс в Хонконг – Hang Seng, който стигна най-високото си ниво за последните шест седмици от 21 196,87 пункта, предаде Bloomberg. Компаниите от всички сектори се представиха добре, начело с добивните и строителните предприемачи. На борсата в Шанхай широкият китайски индекс Shanghai Composite завърши сесията с ръст от 0,7 на сто до 3 053,23 пункта.

В Южна Корея Kospi добави 1,6%, а тайванският индекс Taiex напредна с 1,3%. Положителна бе сесията и за пазарите на ценни книжа в Австралия и Нова Зеландия, където S&P/ASX 200 и NZX 50 се повишиха съответно с 0,9% и 0,3%. Единствената фондова борса в региона, където днешната сесия приключи на отрицателна територия, бе тази в Тайланд, където основният индекс THAI се понижи с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още