IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната ще създава собствен фонд по подобие на МВФ

Германия и Франция планират мерки за насърчаване на икономическото сътрудничество с цел предотвратяване на кризи

11:30 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната ще създава собствен фонд по подобие на МВФ

Германия и Франция имат намерение да стартират нов проект за икономическо сътрудничество и подпомагане в рамките на еврозоната. Това би включвало и създаването на Европейски валутен фонд, наподобяващ структурата на Международния валутен фонд, заявяват високопоставени правителствени източници, цитирани от FT.

Намеренията са да бъдат създадени правила и инструменти за превенция на възникването на нестабилност в цялата еврозона от проблемите на една единствена страна. Точно в момента такава е ситуацията с Гърция, чиито бюджетни проблеми се отразяват негативно на цялата общност.

Първите наченки на този план бяха оповестени от финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, който обяви именно намеренията за създаване на фонд, подобен на МВФ.

„Подкрепям по-силната координация на икономическите политики в рамките на ЕС и еврозоната“, заяви Шойбле в интервю за немския вестник Welt am Sonntag.

В случай че Франция и Германия успеят да постигнат споразумението, за което вече от доста време лобира Париж, те вероятно ще създадат основа за най-радикалната реформа от въвеждането на еврото през 1999 година насам.

Към момента нито Германия, нито Франция подкрепят предложението Гърция да се обърне за помощ към МВФ. Това е още един аргумент за създаване на европейски фонд за подпомагане, което обаче едва ли ще се случи достатъчно бързo, за да се помогне на Атина, посочват от FT.

“Не планираме създаването на конкурент на МВФ, но се нуждаем от институция за поддържане на вътрешната стабилност в еврозоната, която да разполага както с опита на МВФ, така и с механизмите му за намеса при необходимост“, посочи Шойбле.

Според намеренията, планът може да съдържа строги санкции за членките на еврозоната, които не успеят да се справят с поддържането на договорените нива на бюджетен дефицит или които имат прекомерно голям правителствен дълг.

Намеренията са тези страни да не получават средства от кохезионните фондове на ЕС, временно да губят правата си за гласуване в рамките на съветите на министрите, както и дори изключване от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още