IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците разединени по въпроса за новите икономии на правителството

Повечето гърци са против мерките, които ги засягат непосредствено, но пък одобряват по-ниските заплати на чиновниците

14:11 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърците разединени по въпроса за новите икономии на правителството

Гърците са разединени по въпроса за новите строги мерки, обявени тази седмица от гръцкото правителство в опит да се намали бюджетният дефицит, предаде Ройтерс.

Проучване на „Капа рисърч“, публикувано в гръцкия в. „Вима“, показва, че 46,6% от анкетираните 1044 души подкрепят новите мерки на правителството, докато 47,9% са против тях.

Проучването е направено, след като в петък европейските лидери изразиха увереност, че новите строги мерки на икономии, включващи съкращаване на премиите на държавните служители, замразяване на пенсиите и увеличаване на данъците, ще бъдат достатъчни да извадят страната от кризата.

На срещата с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин и с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в Люксембург гръцкият премиер Георгиос Папандреу получи политическа подкрепа, но не и обещание за финансова помощ.

Проучването на „Капа рисърч“ показва, че повечето гърци са против мерките, които ги засягат непосредствено, включително увеличаването на ДДС с два процентни пункта, намаляването на коледните и великденските премии на държавните служители с 30 на сто и замразяването на пенсиите.

От друга страна, около девет десети от анкетираните подкрепят намаляването на заплатите на висшите държавни и общински служители.

За сравнение, в две проучвания на общественото мнение, публикувани в края на февруари, но преди обявяването на последния пакет от строги мерки на икономии, повечето гърци са заявили, че смятат антикризисните мерки на правителството за ефективни.

Новата анкета на „Капа рисърч“ показва, че управляващите социалисти, които на 4 октомври миналата година спечелиха изборите с голямо мнозинство, започват да губят обществена подкрепа, което се доказва и от вълната протести, започнали през миналия месец и завършили с вчерашните демонстрации на около 12 хил. души в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още