IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След срещата Меркел-Папандреу: Помощта за Гърция не стои на дневен ред

Двете страни ще обединят усилия за преустановяване на финансовите спекулации с гръцката криза

21:25 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
След срещата Меркел-Папандреу: Помощта за Гърция не стои на дневен ред

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата си с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че използването на финансови деривати трябва да се ограничи за да се сложи край на спекулациите с финансовата криза в Гърция.

„Ние не може да позволим спекулантите да бъдат печелившите от трудната ситуация на Гърция”, е казала Меркел след разговорите си с Папандреу в Берлин, предаде Bloomberg.

Според нея въпросът с финансовата помощ за Гърция „не стои на дневен ред”. Меркел отрече да е обсъждана помощ за Гърция, тъй като „в момента стабилността на еврото е даденост и затова този въпрос днес не стои”.

„Ние работим за това той да не възникне, и аз съм оптимист, че това няма да се случи”, е казала тя.

„Гърция не е молила за финансова помощ”, е казал Папандреу. Според него пакетът от мерки за спестяването на 4,8 млрд. евро бюджетни разходи, одобрен по-рано днес от гръцкия парламент, е решителният отговор, който страната му е дала на финансовите пазари.

Според Меркел двете страни споделят обща отговорност за преустановяване на финансовите спекулации. Тя е обявила, че ще настоява за действия в рамките на Европейската комисия и ще потърси подкрепата на САЩ.

„Дериватите трябва да бъдат обуздани”, е заявил германският канцлер. "Това, разбира се, не е лесно технически, но е въпрос, по който политиците имат думата."

Папандреу заяви, че e „благодарен за готовността да се работи заедно срещу спекулациите”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още