IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще пуснат в обращение нова 100-доларова банкнота

Новата банкнота ще бъде представена на 21 април

18:12 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ ще пуснат в обращение нова 100-доларова банкнота

САЩ планират да пуснат в обращение нова 100-доларова банкнота, предаде ИТАР-ТАСС.

Според информация, разпространена във Вашингтон, образецът ще бъде представен пред широката публика на 21 април на специална церемония в американската столица.

В представянето ще участват министърът на финансите Тимъти Гайтнър, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке и директорът на тайните служби в страната Марк Съливан.

Американското правителство обикновено решава да обнови дизайна на паричните знаци след внимателна оценка на положението около изготвянето на фалшиви банкноти и опасността от поява на „ментета“, създадени както чрез цифрово копиране, така и с традиционни печатни методи.

След влизането в обращение на новата 100-доларова банкнота гражданите ще трябва да бъдат информирани, че всички американски банкноти са законно платежно средство независимо от годината на отпечатване и няма нужда старите банкноти да се сменят с нови, посочват властите.

Представянето на обновения дизайн на 100-доларовата банкнота ще сложи началото на глобална информационна кампания по инициатива властите. Целта на кампанията ще бъде да се информират държателите на 100-доларови банкноти за особеностите на новия дизайн преди официалното пускане в обращение на обновената банкнота.

100-доларовата банкнота е американският паричен знак с най-висок номинал в масово обращение. Близо две трети от банкнотите с тази стойност са в обращение извън САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още