IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петролните фючърси се устреми към 81 долара

От началото на тази седмица енергийната суровина поскъпва с 1,2%

09:10 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петролните фючърси се устреми към 81 долара

Цената на петрола се повиши до близо 81 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, заедно с всички основни борсови индекси в региона. Цената на енергийната суровина е на път да отбележи трети ръст за последните четири седмици, след като нарасна с 1,2% през последните пет дни.

Причина за днешното поскъпване на петрола даде новината, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще намали доставките на петрол с 2,3% в рамките на месеца, който приключва на 20 март. Държавите, които членуват в ОПЕК, са източник на около 40% от световните доставки на петрол.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 60 цента, или 0,8%, до 80,81 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. До края на сесията в четвъртък петролните фючърси поевтиняха с 66 цента до 82,21 долара за барел, предаде Bloomberg.

Междувременно цената на брента се вдигна с 64 цента, или 0,8%, до 79,18 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на международната петролна борса в Лондон. Априлските петролни фючърси приключиха сесията вчера с понижение на цената от 0,9% до 78,54 долара за барел.

За това допринесе силното поскъпване на щатския долар спрямо повечето основни валути. Това прави цената на суровините, които се търгуват в долари, по-висока, след като се преизчисли в други валути.

По-късно днес се очакват данните за безработицата в САЩ през февруари, които ще хвърлят светлина върху състоянието на щатската икономика, която е най-голяма в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още