IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама изпрати на Конгреса закона си за банките

Ако бъде приет, законът ще забрани рисковите инвестиции и ще ограничи размера на финансовите институции

21:17 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама изпрати на Конгреса закона си за банките

Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил на Конгреса проектозакона, който, ако бъде приет, ще забрани рисковата търговия на банките и ще наложи ограничения за размера им, предаде Bloomberg.

Съгласно проекта на банките ще бъде забранено да търгуват единствено за своя собствена изгода и те няма да могат да „заграбват“ повече от 10 на сто от общите пасиви на банковата система чрез сделки за придобивания.

Мерките ще нареждат на регулаторите да блокират сливанията, които ще увеличат пазарния дял на дадената банка над определена граница, освен ако не се придобива фалирала банка с разрешение на регулаторните органи.

Целта на проектозакона, представен от президента Обама в края на януари, е да предотврати нова криза като сегашната чрез намаляване на склонността на банките да поемат рискове.

Предлаганата граница за притежаваните пасиви е близка до съществуващото ограничение за банковите депозити. Търговските банки в САЩ са държали 10,4 трлн. долара пасиви към 17 февруари, по данни на Федералния резерв. От JPMorgan Chase са държали 1,5 трлн. долара от общите пасиви на търговските банки към 31 декември, от Bank of America – 1,3 трлн. долара, а от Citigroup - 1 трлн. долара.

Проектозаконът ще забрани още на банките да притежават или да контролират хедж фондове и компании за дялови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още