IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи спад на азиатските борси за тази седмица

На борсата в Шанхай основният индекс Shanghai Composite потъна с 2,4%, a Hanse Seng изгуби 1,4%

12:15 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на азиатските борси за тази седмица

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион преминаха на отрицателна територия днес заради подновените опасения на инвеститорите, че централната банка на Китай ще продължи да затяга своята парична политика, след като кредитирането в страната нарасна до рекордни стойности през 2009 г.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,7% до 119,97 пункта, след като увеличи стойността си с 3,3% по време на предишните четири сесии, предаде Bloomberg. Австралия и Нова Зеландия се наредиха сред малкото пазари на ценни книжа, където сесията донесе повишения на основните индекси.

На борсата в Шанхай основният индекс Shanghai Composite потъна с 2,4% до 3023,37 пункта и по този начин увеличи загубата си от началото на годината до 7,7 на сто. Най-лошо се представиха финансовите компании, защото очакваното затягане на кредитирането в страната ще ограничи техните приходи.

Причина за притесненията стана изказване на китайския премиер Уън Дзябао, според когото растежът на китайската икономика е небалансиран, некоординиран и неустойчив, защото в третата по големина икономика в света се набляга на производството, инвестициите и износа за сметка на потреблението.

Неговата мрачна икономическа прогноза, заедно с очакваните утре данни за безработицата в САЩ през февруари и новините около фискалната криза в Гърция, доведоха до разпродажби и на фондовите пазари в Хонконг, Южна Корея и Тайван, които засегнаха най-силно акциите от финансовия сектор.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 1,1% до 10 145,72 пункта след новината, че разходите на японските компании за капиталови инвестиции са намалели с 18,5% на годишна база през последните три месеца на 2009 г. Те отчетоха рекорден спад от 25% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още