IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК предлага нова икономическа стратегия на ЕС до 2020 г.

Стратегията предвижда 75% от населението до 64 г. да работи и 3% от БВП да се инвестира в научноизследователска дейност

10:09 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК предлага нова икономическа стратегия на ЕС до 2020 г.

Днес Европейската комисия (ЕК) откри за обсъждане стратегията „Европа 2020“ за излизане от кризата и за подготвяне на икономиката на ЕС за следващото десетилетие.

Комисията посочва три ключови цели (двигатели за растеж), които да бъдат въведени в действие посредством конкретни действия на равнище на ЕС и на национално равнище: интелигентен растеж (насърчаване на познанията, иновациите, образованието и цифровото общество), устойчив растеж (по-ефикасно използване на ресурсите при производството, като същевременно увеличим конкурентоспособността) и приобщаващ растеж (нарастване на участието в пазара на труда, придобиване на умения и борба с бедността).

Председателят на ЕК Жозе Барозу заяви във връзка със стратегията: „Стратегията „Европа 2020“ се отнася до това, което ние следва да предприемем днес и утре, за да насочим икономиката на ЕС отново в правилната посока. Кризата разкри фундаментални проблеми и неустойчиви тенденции, които ние не можем да продължаваме да пренебрегваме. Растежът в Европа е недостатъчен, което излага на риск нашето бъдеще. Трябва да изградим нов икономически модел, основан на познания, нисковъглеродна икономика и високи равнища на трудова заетост. Тези усилия се нуждаят от обединяването на всички участници в цяла Европа.“

Ако не успеем в това, може да преживеем „едно загубено десетилетие“ на относителен спад, трайно нарушаване на растежа и структурно високо равнище на безработица, предупреждава Барозу, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Напредъкът за постигането на трите основни цели се предвижда да бъде оценяван спрямо пет представителни главни постижения на равнище на ЕС, които държавите-членки ще бъдат приканени да превърнат в национални цели.

Единият от покозателите предвижда 75% от населението на възраст между 20 и 64 години да работи.

Другият основен показател е, 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС да бъде инвестиран в научноизследователска и развойна дейност.

Потвърждава се вече поставената цел „20/20/20“ по отношение на климата и на енергетиката.

Намаляване с 20 милиона на броя на хората, застрашени от бедност, е друг основен показател за ЕС до 2020 г.

Делът на преждевременно напускащите училище да бъде под 10% и поне 40% от младежите да притежават училищно свидетелство или диплома, е петият от предложените показатели от ЕК в бъдещата икономическа стратегия на ЕС за следващите 10 години.

За да се постигнат посочените показатели (които се предлага да станат и национални цели на страните от ЕС), Комисията предлага в стратегията „Европа 2020“, серия от водещи инициативи.

Една от основните инициативи е Програма относно цифровите технологии в Европа – постигане на устойчива икономика и социални ползи от цифров единен пазар, основан на високоскоростен интернет. Целта е всички европейски граждани да имат достъп до високоскоростен интернет до 2013 г.

Амбицията на стратегията „Европа 2020“, коментират от ЕК, се състои в осигуряването на лидерство и отчетност на ново равнище. Комисията приканва държавните и правителствените ръководители да поемат ангажимент по отношение на новата стратегия и да я подкрепят по време на Европейския съвет през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още