IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси със силен ден заради добрите новини от Гърция и САЩ

Договореният план за съкращаване на разходите на Гърция и силният ръст на сектора на услугите в САЩ изведоха индексите нагоре

18:46 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси със силен ден заради добрите новини от Гърция и САЩ

Борсовата сесия в Европа приключи със стабилни повишения за основните индекси. Така настроенията последваха днешните ръстове, отбелязани от повечето борсови индекси в региона на Азия.

Сред основните събития, които повлияха на днешните настроения, са приемането на план за съкращаване на разходите на Гърция с 4,8 млрд. евро. Особено позитивно на настроенията обаче се отрази силният старт на сесията на Wall Street, предизвикан от силните данни за сектора на услугите.

Днес регионалният европейски индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,75 на сто до 253 пункта, като особено силно се представиха представителите на добивния сектор. Книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 2 на сто, а тези на Antofagasta – с 4 на сто, предава Market Watch.

С основна заслуга за интереса към добивния сектор, както и към петрола, който рязко мина над 80 долара за барел, е отстъплението на американския долар от днес. Единната валута повишава стойността си с над 0,85 на сто спрямо долара до 1,3726 EUR/USD.

На национално ниво, немският индекс DAX се повиши с 0,65 на сто до 5 814 пункта. Британският FTSE 100 се повиши с 0,9 на сто до 5 533 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,7 на сто до 3 838 пункта.

На страната на печелившите днес се наредиха акциите на британската банка Standard Chartered, които поскъпнаха с 5,8 на сто след добрия отчет, предаден днес. Заради слаби резултати обаче пазарната капитализация на Adidas се смъкна с 4,6 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още