IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бедственото земетресение ще даде тласък на икономиката на Чили?

JPMorgan предвижда, че БВП на страната може да нарасне с 5,5% през 2010 заради усилията за възстановяване на пострадалите сектори

22:21 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бедственото земетресение ще даде тласък на икономиката на Чили?

Бедственото земетресение в Чили, което бе петото по сила през последния един век, може да даде тласък на икономиката на Чили през тази година. Това прогнозират от щатската инвестиционна банка JPMorgan, защото възстановяването на страната от труса със сила 8,8 по скалата на Рихтер ще увеличи икономическата активност.

Брутният вътрешен продукт на Чили може да нарасне с 5,5% през тази година, което е повече от прогнозирания досега икономически ръст от 5%, предаде Bloomberg. За това ще допринесат възстановителните работи след земетресението на 27 февруари, което по предварителни оценки е нанесло щети за около 30 млрд. долара.

Икономистите на JPMorgan прогнозират още, че годишната инфлация в Чили може да се ускори до 4,5% през тази година спрямо досегашните 2,9%.

Новоизбрания президент на Чили Себастиан Пинера потвърди днес, че има за цел да създаде 200 хил. нови работни места в страната и да постигне икономически ръст от 6% през тази година. Централната банка на Чили прогнозира растеж на брутния вътрешен продукт на страната в интервала от 4,5% до 5,5% през 2010 г.

Ръководството на Чилийската централна банка вероятно ще запази основния лихвен процент в страната на сегашното му рекордно ниско ниво от 0,5 на сто поне до края на второто тримесечие на тази година, за да може икономиката на Чили да се възстанови от най-тежката си рецесия за последното десетилетие.

Според JPMorgan бедственото земетресение първоначално ще засегне енергетиката, транспортния и комуникационния сектор, както и дейността на пристанищата в Чили. Усилията за възстановяване на тези сектори обаче ще повишат значително икономическата активност в страната през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още