IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция готви бюджетни съкращения за още 4,8 млрд. евро

Допълнителните мерки включват по-високи данъци върху тютюна, алкохола и потреблението

18:53 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция готви бюджетни съкращения за още 4,8 млрд. евро

Гръцкото правителство ще обяви утре допълнителни съкращения за 4,8 млрд. евро на големия бюджетен дефицит на страната. По този начин страната ще отговори на силния натиск на Европейския съюз (ЕС) и инвеститорите, които очакват Атина да предприеме по-убедителни стъпки за овладяване на публичните си финанси.

Това е разкрил пред Bloomberg източник, запознат с въпроса, който е пожелал да запази анонимност. От неговите думи става ясно, че допълнителните мерки включват по-високи данъци върху тютюна, алкохола и потреблението. Освен това се предвиждат и по-големи съкращения на заплатите на служителите в държавния сектор.

Решението все още не е оповестено публично от гръцкото правителство.

Комисарят по паричните въпроси на ЕС Оли Рен заяви вчера, че Гърция ще трябва да предприеме "допълнителни мерки" за подобряване на състоянието на публичните си финанси "през следващите няколко дни”, за да се тушират по този начин съмненията на длъжностни лица в ЕС, че сегашният план не е достатъчно строг.

В края на тази седмица министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел. Ако гръцкото правителство обяви допълнителни мерки за съкращаване на своя бюджетен дефицит утре, това може да помогне на Ангела Меркел да оправдае евентуална помощ за Гърция.

Данъкоплатците и политическите опоненти на немското правителство не са съгласни с това Германия да подпомогне финансово южноевропейската страна, защото години наред разходите на нейното правителство са превишавали значително приходите на държавата, а статистическите данни за това са били фалшифицирани.

По този начин бюджетният дефицит на Гърция се е повишил до 12,7% от брутния вътрешен продукт на страната през 2009 г., което надминава четири пъти заложения от ЕС таван. На 15 януари Гърция представи план за намаляване на бюджетния дефицит до 8,7% от размера на БВП през тази година и 3% през 2011 г.

През тази седмица се очаква Гърция да проведе аукцион на държавни ценни книжа за 5 млрд. евро, който ще тества дали се е възвърнало доверието на инвеститорите в способността на страната да разреши фискалните си проблеми. През март Гърция ще трябва да поеме плащания по емисии ДЦК за общо 22 млрд. евро.

Още по темата:

Планът за подкрепа на Гърция добива малко по-ясни очертания

Ползите от гръцката криза за Европа

Борсата в Атина завърши февруари със загуба от 7%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още