IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Хърватия подписа споразумението за газопровода „Южен поток“

Планира се подписване на Междуправителствено споразумение и с Австрия, последната от 6-те транзитни страни участващи в проекта

16:57 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Хърватия подписа споразумението за газопровода „Южен поток“

Министрите на енергетиката на Русия и Хърватия подписаха днес в Москва Междуправителствено споразумение за строителството и експлоатацията на газопровода „Южен поток“ на територията на Хърватия, съобщават руски медии. Документът е подписан в присъствието на премиерите на двете страни.

След подписването на споразумението Владимир Путин е отбелязал, че „Южен поток“ увеличава стабилността на енергийните доставки за Европа и е икономически изгоден за всички страни, участващи в него“.

Страните инициатори за изграждането на „Южен поток“ са Русия и Италия. Междуправителствени споразумения за реализацията на проекта вече са подписали България, Сърбия, Унгария, Гърция и Словения, планира се подписването на споразумение с Австрия.

Газопроводът „Южен поток“, който се предвижда да транзитира руски природен газ по дъното на Черното море до България, а след това да продължи до Италия и Австрия, ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. м газ годишно.

Според изчисленията на Газпром неговата стойност е около 8,6 млрд. евро. Русия предвижда през 2015 г., още преди достигането на пълния капацитет на изградения газопровод, по него да се пренася около една трета от руския газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още