IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри икономически данни подкрепиха борсите в Азия

С най-силен ръст се отличи пазарът на ценни книжа в Индия, който според Марк Мобиус ще е най-печелившия сред развиващите се страни

12:01 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Добри икономически данни подкрепиха борсите в Азия

Позитивната вълна, която заля в понеделник фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион, успя да изведе регионалния индекс MSCI Asia Pacific до най-високото му ниво за последните пет седмици днес.

Новината за силното увеличение на износа на Южна Корея през февруари и намаляването на безработицата в Япония през февруари засили позитивните нагласи на инвеститорите за световната икономика.

Бързото темпо на икономически растеж на Австралия стана причина централната банка на страната да продължи да затяга паричната си политика през март, като вдигна основния си лихвен процент до 4 на сто днес.

Усилването на икономическия оптимизъм на инвеститорите намери отражение в рисковите премии по държавните ценни книжа в региона, които се понижиха. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,7% до 119,71 пункта.

През февруари индексът MSCI Asia Pacific се повиши с 0,5%, след като през януари изгуби 2,5% от стойността си заради опасенията покрай фискалната криза в Гърция и разпродажбите на акции в Китай и Хонконг.

Икономическите данни от днес показаха, че износът на Южна Корея е нараснал за четвърти пореден месец през февруари, а безработицата в Япония неочаквано се е понижила от 5,2% през декември до 4,9% за януари.

Междувременно стана ясно, че индийската промишленост се е разраснала с най-бързото си темпо за последната година и половина през февруари, предаде Bloomberg.

На борсата в Южна Корея основният индекс Kospi се повиши с 1,3% до 1 615,12 пункта, а индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 нарасна с 0,5% до 10 221,84 пункта. Главният австралийски борсов измерител S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до 4 701,90 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 напредна с 0,6% до 3 183,24 пункта.

С най-силен ръст днес обаче се отличи пазарът на ценни книжа в Индия, където индексът на 30-те най-големи и активно търгувани компании BSE Sensex 30 се повиши с 2% до 16 764 пункта, което е най-високото му ниво за последния месец.

Според известния инвеститор Марк Мобиус индийската фондова борса ще носи по-добра печалба от пазарите на ценни книжа в останалите развиващи се икономики в региона. Той е председател на инвестиционната компания Templeton Asset Management, която управлява финансови активи в развиващите се страни за 34 млрд. долара.

Най-големият производител на камиони в Индия – Tata Motors, допринесе най-много за днешното повишение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific. Акциите на компанията поскъпнаха с 9,7%, след като стана ясно, че нейните продажби са се увеличили значително с 58% на годишна база през февруари.

Сред малкото губещи фондови борси днес се наредиха тази в Хонконг и Шанхай, където двата основни индекса Hang Seng и Shanghai Composite изгубиха по половин процент. Най-много за това допринесоха финансовите компании, начело с HSBC.

Книжата на банката поевтиняха със 7% на фондовата борса в Хонконг след новината, че печалбата на финансовия гигант за миналата година се е оказала по-малка от пазарните очаквания заради големите провизии за покриване на загуби от лоши кредити и други кредитни рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още