IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт на новия месец за американската борса

За повишението помогнаха обявени големи сделки и оптимистични данни за икономиката

23:18 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен старт на новия месец за американската борса

Обявени сливания и придобивания и положителни данни за фабричния сектор и личните разходи в САЩ повишиха американските индекси в първата за месец март борсова сесия. 

Dow Jones Industrial Average завърши търговията с покачване от 0,76% до 10 404 пункта, S&P 500 нарасна с 1,02% до 1116 пункта, а Nasdaq Composite добави 1,58% до 2274 пункта. С ръстове започнаха новия месец и капиталовите пазари в Европа и Азия

Начело на повишението застанаха технологичните компании, като сред големите печеливши в Dow Jones IA се наредиха и акциите на Caterpillar (+1,37%) – водещият в света производител на строително и минно оборудване. По-рано през деня беше съобщено за подобрение на състоянието на фабричния сектор както в САЩ, така и в еврозоната.  

В IT индустрията SanDisk Corp., един от лидерите на пазара на флаш памет за преносими компютри и телефони, подобри очакванията си за продажбите през първото тримесечие. Като причина за това от компанията посочват по-силното търсене от предвижданията от страна на производителите на мобилни устройства, както и „по-благоприятните цени” спрямо предишни първи тримесечия. 

Книжата на компанията скочиха с близо 12%, като поведоха във възходящото си движение много представители на сектора. 

Акциите на застрахователния холдинг Travelers Companies Inc. поскъпнаха с 0,95% след новината, че британският гигант Prudential купува азиатското подразделение на американската AIG за 35,5 млрд. долара. Книжата на самата AIG добавиха 4,24% към стойността си. 

Спекулации, че вълната от сливания и придобивания на Уол Стрийт може да продължи, вдигна акциите и на други компании, например на медийната New York Times Co., въпреки че мексиканският магнат Карлос Слим отрече появила се информация за планирана сделка с групата.

Поскъпнаха още книжата на биотехнологичната Millipore (+11%), за която германската Merck съобщи, че ще закупи на цена от 5,3 млрд. евро.

След като беше надвишила границата от 80 долара за барел в началото на сесията, цената на суровия петрол в крайна сметка завърши с понижение поради слабостта на долара.

На New York Mercantile Exchange (Nymex) барелът с доставка през април затвори при 78,70 долара, или със спад от 96 цента спрямо петък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още