IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетни настроения на европейските пазари

Първата сесия за март донесе ръст от над 2% за немския борсов индекс DAX

19:07 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пролетни настроения на европейските пазари

Със стабилни ръстове започнаха месец март европейските пазари, водени от увеличеното доверие във възможността за подобряване на ситуацията с Гърция, както и от позитивните статистики, оповестени в първия ден на новия месец.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,18%, стигайки равнище от 248,69 пункта.

Борсата във Франкфурт отбеляза скок от 2,06%, като индексът DAX завърши при ниво от 5713,51 пункта след данните за потребителските приходи и разходи в САЩ и положителния старт на американската търговия. Освен това беше обявен растеж на фабричния сектор както в Щатите, така и в еврозоната.

Във Великобритания FTSE 100 напредна с 0,96% до 5406 пункта, за която печалба спомогнаха компаниите от миннодобивния сектор.

По-рано в понеделник цената на медта отчете рязък ръст на международните пазари след разрушителното земетресение в Чили през уикенда. Южноамериканската страна е най-големият производител на мед в света, като се очаква силният трус с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер да наруши доставките на метала през идните седмици.

На страната на „мечките” на Острова се наредиха акциите на Prudential, която обяви, че ще плати 35,5 млрд. долара за азиатското подразделение на американския застраховател AIG. Акциите на британската група паднаха с 12%, а тези на AIG поскъпват към момента в САЩ с 6,5 на сто.

Във Франция борсовият индекс CAC 40 се повиши с 1,64 на сто до 3770 пункта. Сред „биковете” попаднаха книжата на медийната и телекомуникационна група Vivendi, която обяви преди началото на сесията по-висока оперативна печалба за 2009 от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още