IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската GDF Suez официално се присъедини към газопровода „Северен поток“

GDF Suez влиза в проекта за газопровод „Северен поток“ с 9% участие

16:35 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Френската GDF Suez официално се присъедини към газопровода „Северен поток“

Ръководителите на Газпром и на френската държавна енергийна компания GDF Suez подписаха днес в Париж меморандум за присъединяване на GDF Suez към проекта за газопровод „Северен поток“ с дял от 9%, се казва в съобщение на руския газов гигант. 

Предвижданията са сделката да бъде приключена до началото на строителството на газопровода, предвидено за след 1-2 месеца.

Меморандумът предвижда още доставките на руски газ за Франция да се увеличат с 1,5 млрд. куб. м годишно, считано от 2015 г., като синьото гориво ще преминава по „Северен поток“.

Газопроводът ще пренася природен газ от Русия за Северна Европа, минавайки по дъното на Балтийско море, и в него основен акционер с 51% дялово участие е Газпром.

„Северен поток“ ще е с дължина около 1200 км. Първата част на газопровода с капацитет 27,5 млрд. куб. м газ годишно се предвижда да бъде въведена в експлоатация през 2011 г., като веднага ще се продължи със строителството на втората част, с изграждането на която капацитетът на газопровода ще достигне 55 млрд. куб. м газ годишно. Целеви пазари за доставки на руски газ чрез „Северен поток“, освен Германия, са Холандия, Франция, Дания и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още