IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на медта се изстреля нагоре след силното земетресение в Чили

Медта представлява половината от износа на страната през 2009 година

11:26 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на медта се изстреля нагоре след силното земетресение в Чили

Медта поскъпна рязко на международните стокови пазари и отбеляза най-големия си скок за последната близо една година след силното земетресение, което удари Чили през уикенда. Южноамериканската страна е най-големият производител на мед в света, като се очаква силният трус с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер да наруши международните доставки на метала през идните седмици, предаде Bloomberg,

Медта с доставка през май поскъпна с 6,2% до 3,4870 долара за един паунд в часовете на днешната електронна търговия на нюйоркския стоков пазар NYMEX. Това е най-голямото увеличение на цената в рамките на един ден от април миналата година. Цената на метала се повиши с 5,6% до най-високото си ниво за последните пет седмици на Лондонската метална борса от 7 600 долара за метричен тон.

Медта има ключово значение за икономиката заради своята широка употреба. Тя се използва за окабеляване за далекосъобщителни мрежи, производство на тръби за водопроводи, автомобили и компютри. Това я превръща в един от важните ориентири за активността в индустриалния сектор.

Икономистите наричат метала "Доктор Мед” заради способността му да подсказва тенденциите в икономиката. Медта поскъпна със 140% през 2009 г., като се представи по-добре от всички метали, използвани в производствения и строителния сектор. Това обаче увеличи опасността от превръщането на метала в следващия балон на финансовите пазари.

Земетресението, което удари Чили на 27 февруари, принуди добивните компании Codelco и Anglo American да преустановят част от добивната си дейност. От Codelco са уточнили, че ще успеят да посрещнат поръчките благодарение на своите мини в северната част на страната, останала невредима от труса. Медта е представлява половината от износа на Чили на обща стойност 53 млрд. долара през 2009 г.

Според финансови анализатори цената на медта в идните дни ще зависи от това в каква степен са били нарушени доставките от страната. Чили е източник на близо половината от рекордния внос на метала в Китай през 2009 г., който достигна 3,19 млн. тона. Китай се превърна в най-големия потребител на мед през миналата година благодарение на бурния растеж в строителния и автомобилния сектор.

Цената на алуминия, цинка, никела, златото и среброто също се повишава, а петролът с доставка през април поскъпна с 0,8% до 80,32 долара за барел.

Калифорнийската компания за управление на риска EQECAT прогнозира, че земетресението в Чили може да нанесе на страната икономически щети на стойност от 15 до 30 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още