IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щетите от земетресението в Чили може да достигнат 30 млрд. долара

Страната е избегнала по-големи опустошения благодарение на съвременните сеизмичноустойчиви практики в строителството

10:34 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щетите от земетресението в Чили може да достигнат 30 млрд. долара

Икономическите щети от силното земетресение, което удари Чили този уикенд, се оценяват на 15 до 30 млрд. долара, предаде CNN.

Калифорнийската компания за управление на риска EQECAT прогнозира, че трусът със сила 8,8 по скалата на Рихтер вероятно е нанесъл икономически щети на стойност между 10 и 15% от брутния вътрешен продукт на страната.

От изследователската компания уточняват, че благодарение на широкото приложение на съвременни сеизмичноустойчиви практики в строителството страната е успяла да избегне реалните измерения на опустошенията.

Повече от половината от общите щети се очаква да са концентрирани в щата Сантяго, където се намира столицата на Чили с население от 5 млн. души.

Най-големи се очаква да бъдат материалните щети, нанесени на жилищните постройки – общо 55-65% от всички щети. Около 20-30% ще бъдат щетите, понесени от обществени сгради, а останалите 15-20% ще са щетите по индустриалните постройки. 

Президентът на Чили Мишел Бачелет обяви извънредно положение в страната след силния трус в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още