IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за подкрепа на Гърция добива малко по-ясни очертания

Изключено е Гърция да напусне еврозоната, казва френският икономически министър

10:12 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Планът за подкрепа на Гърция добива малко по-ясни очертания

Лидерите на страните от еврозоната разработват средства, които да помогнат на Гърция да рефинансира дълговете си през следващите месеци, е потвърдила Кристин Лагард, министър на икономиката на Франция.

В радиоинтервю Лагард е подчертала, че е необходим по-строг контрол, за да се попречи на правителствата да фалшифицират финансовите си данни. Тя е призовала и за по-строг контрол върху търговията с деривативни инструменти, предаде iMarketNews.

Предвид тесните финансови връзки между страните в еврозоната, е изключено Гърция да напусне еврозоната, е заявила Лагард, припомняйки, че президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер са били „много ясни“ по този въпрос.

„Не се съмнявам, че Гърция ще успее да намери рефинансиране чрез начините, които разглеждаме в момента“, е подчертала тя. Водят се разговори по няколко предложения, „включително за частни партньори, публични партньори или и двете“, е разкрила тя, но не е дала повече подробности.

През уикенда Financial Times, Wall Street Journal и гръцкото издание Ta Nea публикуваха информации, че Германия и Франция водят разговори, които може да доведат до споразумение както с държавни, така и с частни банки да изкупят гръцки облигации, които предстои да бъдат емитирани, в замяна на държавни гаранции.

Сред споменатите като евентуални участници в такова споразумение банки са френската държавна Caisse des Depots, немските KfW, която е държавна, и частната Deutsche Bank. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман е бил в Атина в петък за разговори с висши представители на гръцкото правителство, според публикации в медиите.

Въпросните облигации ще бъдат на стойност между 20 млрд. и 30 млрд. евро, което е и необходимата сума за изплащане на задължения на страната с матуритет през тази пролет, според Wall Street Journal. За цялата година Гърция се нуждае от около 54 млрд. евро.

Лагард се е опитала да успокои пазарите, заявявайки още, че „на Гърция ще бъде оказана помощ за получаване на рефинансиране, тъй като страната спазва ангажиментите, които е поела към европейските си партньори, в програмата си за стабилизация“.

„Убедена съм, че гръцката криза ще ни позволи да осъществим напредък към това, което френският президент винаги е искал и към което и Германия започна да се приобщава: истинско икономическо правителство и, поне в еврозоната, много тясна координация по отношение на дисципплината и, надявам се, кодекс за поведение по отношение на банките“, е заявила Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още