IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всички погледи на Wall Street ще бъдат вперени в данните за пазара на труда

Промяната в заетостта в неселскостопанските отрасли ще покаже дали състоянието на икономиката на САЩ се подобрява

09:55 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Всички погледи на Wall Street ще бъдат вперени в данните за пазара на труда

Вълна от разочароващи икономически данни от последните седмици разколеба вярата на инвеститорите в устойчивостта на икономическото възстановяване на САЩ. И тъй като пазарът на труда е един от най-добрите ориентири за състоянието на икономиката и за потребителските разходи, погледите на всички инвеститори на Wall Street през тази седмица ще бъдат насочени към петъчните данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономика и нивото на безработица през февруари.

Освен очакванията за възстановяване на световната икономика, за силното рали на фондовите борси по целия свят през последните 11 месеца допринесоха и безпрецедентните мерки на правителствата и централните банки за насърчаване на икономическата активност и увеличаване на паричната маса. Влошаването на данните за потребителското доверие, продажбите на жилища и молбите за помощи при безработица обаче загатват за опасност от повторно свиване на икономиката през тази година.

Успоредно с това задълбочаването на фискалната криза в Гърция повиши волатилността на пазарите на ценни книжа по целия свят.

Американската икономика нарасна с 5,9% през последното тримесечие на 2009 г., но сега на преден план излиза въпросът дали този ръст ще се запази, след като правителството и централната банка започнат да изтеглят обратно своите стимули за икономиката. За тази цел е нужно състоянието на пазара на труда да се подобри, като анализаторите очакват, че безработицата в САЩ се е повишила от 9,7% до 9,8% през февруари, след като още 40 хил. работни места са били закрити в рамките на изминалия месец.

Официалният правителствен доклад за пазара на труда ще излезе в петък, като преди това в сряда се очакват данните за заетостта и планираните съкращения в частния сектор на САЩ през февруари, които се публикуват от консултантските агенции Challenger, Gray & Christmas и ADP. Изобилието от новини за пазара на труда включва и данните за новите молби за помощи при безработица. Те се увеличиха с 12% през последните две седмици, което показва, че безработицата в САЩ ще продължава да расте.

Сред важните икономически данни тази седмица се нареждат и тези за личните приходи и разходи през януари, които излизат в понеделник, както и данните за разходите в строителния сектор и активността в производствения сектор през февруари. Във вторник излизат данните за продажбите на автомобили през февруари, а след тях в сряда ще стане ясно дали секторът на услугите продължава да расте през февруари. В четвъртък излизат данните запланираните продажби на жилища през януари.

През февруари Националната асоциация за бизнес и икономика в САЩ (NABE) повиши своите очаквания за икономическия растеж на страната през 2010 г. Експертите на асоциацията прогнозират 3,1% ръст на брутния вътрешен продукт на страната през 2010 г. спрямо досегашните 2,9%. Икономистите на NABE предвиждат още, че през първото тримесечие на 2010 г. ще бъдат създавани средно по 50 хил. работни места на месец. През януари обаче работодателите в САЩ закриха 20 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още