IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ обмисля план сам да предлага пари на държави в криза

Фондът предвижда да отпуска средства на групи от държави, чиято политика счита за разумна

13:09 | 27.02.10 г.
МВФ обмисля план сам да предлага пари на държави в криза

Международният валутен фонд (МВФ) обмисля нова схема за отпускане на милиарди долари, която да прилага в условия на криза, като предлага пари на държави, дори и те да не са ги искали, съобщи Wall Street Journal.

Съгласно „многонационална кредитна линия” МВФ за първи път ще отпуска средства на групи от държави, които според него са в опасност във време на финансови кризи, вместо на отделни държави, казва висш служител на фонда.

Няма да е задължително страните да са поискали помощ, по-скоро МВФ ще предоставя кредитни линии на тези държави, чиято политика счита за разумна. Държавите няма да са длъжни да оползотворят парите.

„Фондът ще обявява, че има системен проблем и отпуска кредитна линия за следните държави”, казва служителят. Той посочва, че официалното предложение не се очаква да е готово преди септември и ще трябва да бъде одобрено от управляващия борд на МВФ.

„Ние търсим нов фокус и капацитет за справяне със системни рискове”, заяви в петък управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан в реч, в която намекна за предложението. МВФ вярва също, че трябва да поеме по-голяма роля при идентифицирането на заплахите за глобалната икономика и да предупреждава държавите за тях, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 27.02.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още